RESUME FATIMAH SYARHA

Thursday, 16 May 2013




PROFIL DIRI

  • Nama               : Fatimah Syarha binti Mohd Noordin
  • IC                    : 841017-11-5004
  • Tarikh Lahir    : 17 Oktober 1984
  • Umur               : 29 tahun (2013)
  • Warganegara   : Malaysia
  • Bangsa            : Melayu
  • Status              : Berkahwin
  • Alamat            : Gombak, Selangor.
  • Mobil              : 013-2671003/ 0196758063
  • E-mail              : fs_loveislam@yahoo.com

PRINSIP HIDUP

Lailahaillah. Muhammadurrasulullah. 
Langkah jihad ini tak maju dek puji, tak mundur dek keji, tapi kan tetap melangkah memburu janji Ilahi.

JAWATAN SEKARANG

    • Pengarah Urusan, di Syarikat Sebarkan Bahagia Resources.
    • Penulis buku.
    • Perunding motivasi.
    • Tetamu Radio, Segmen Remaja, Setiap Selasa, 10.15 malam. IKIM.fm.
    • Tetamu TV. (Murobbi Rancangan Realiti TV Adik-adikku dll).
    • Duta tudung labuh di Syarikat Shamensi.
    • Aktif sebagai ahli panel forum, ceramah, seminar, bengkel penulisan, konvensyen dan sebagainya di Institusi-institusi Pengajian Tinggi dalam dan luar negara, syarikat-syarikat korporat, masjid-masjid, komuniti, sekolah-sekolah rendah dan menengah.
    • Pelajar Ph.D.

ANUGERAH
1.      Novelis Sayembara Mengarang Novel Remaja, sempena Jubli Emas DBP 2006. (Tempat ketiga peringkat Nasional)
2.      50 Top Malaysian Best Titles for International Rights. (Kisah Haiwan Makkah).
3.      50 Top Malaysian Best Titles for International Rights. (Kisah Haiwan Madinah).

PENULISAN



TAJUK BUKU
TAHUN PENERBITAN
1
Petua Membuat Orang Jatuh Cinta
2005
2
Ko-editor Anakku Soleh Anakku Hebat
2005
3
Tautan Hati
2006
4
Duhai Teman Sejatiku
2007
5
Ko-Penulis Mak Abah Redailah Anakmu
2007
6
Palestin Tak Pernah Gentar
2008
7
Seindah Mawar Berduri
2009
8
Pemilik Cintaku Setelah Allah dan Rasul
2009
9
Palestin, Kami Datang
2010
10
Kisah Haiwan Makkah
2010
11
Kisah Haiwan Madinah
2010
12
Syabab Musafir Kasih
2011
13
Sebarkan Cinta-Mu
2011
14
Cinta High Class
2012
15
Risalah Hati Raja Sehari
2013
16
Kolumnis Majalah Solusi
Setiap bulan
17
Kolumnis Majalah Mukminah
Setiap bulan
18
Kolumnis Majalah Anis
Setiap bulan
19
Kolumnis Majalah Usrati
Setiap bulan


EDUCATIONAL BACKGROUND

LEVEL OF EDUCATION
SCHOOL/ INSTITUTION
DATE
GRED/AWARD
Master of Islamic Revealed Knowledge and Heritage, specialized in Fiqh and Usul al-Fiqh

International Islamic University Malaysia (IIUM)


2011



3. 897


Certificate of Daurah Arabic Language

Syeikh Ahmad Kiftaro University, Damascus, Syria.


Mac-July 2007



Best Student



Bachelor Degree of Islamic Revealed Knowledge and Human Sciences
Major :Fiqh
Minor :Psychology
International Islamic University Malaysia (IIUM)
2003-2006
CGPA 3.569
Dean’s List Student Almost Every Semester
Matriculation Certificate
Matriculation Centre of IIUM
2002-2003
CGPA 3.739
Dean’s List Student For Every Semester

CO CURRICULUR ACTIVITIES

MAIN CAMPUS
  1. Director, Expert Editors of IIUM Team, in collaboration with Telaga Biru Sdn. Bhd, 2004-2006.
  2. Peer Tutor, Peer Tutoring Program under Student Learning Enhancement Unit, session 2005/2006.
  3. Secretary, Seminar on the Thoughts of Ibnu Taimiyyah, organized by Students’ Representative Council and An-Nidaa, 24 April 2004.
  4. Chairperson, Publication and Communication Secretariat, Journalism Club, session 2004/2005.
  5. Part Time Facilitator (Naqibah), Study Circle Package under the Co-curricular Activity Centre, session 2005/2006.
  6. Participant, Motivational Talkfest, organized by Arabic Language and Literature Association, in collaboration with Student’s Representative Council, 5 March 2005.
  7. Facilitator, Program Motivasi dan Teknik Menjawab Soalan UPSR, organized by Sekolah Kebangsaan Kampong Soeharto, 5-7hb Mei 2006.

MATRICULATION CENTRE
1.      Director, Musyrifah Training Course, organized by Student Affairs Department, 2003/2004.
2.      Assistant Director 1 of the Islamic Leadership Training Program, organized by Leadership and Training Unit, Student Affairs Department, 2002/2003.
3.      Assistant Director, Malam Rintihan Mujahidin di Bumi Syuhada’, organized by Colleague Representative Council, Aisyah and Fatimah Az-Zahra Colleagues, 2003/2004.
4.      Head Committee Module and Training, Leadership Camp, organized by Colleague Representative Council, Khadijah Colleague, 2003/2004.
5.      Head Committee Special Task, Extinguishing fire, organized by Colleague Representative Council, Aisyah and Fatimah Az-Zahra Colleagues, 2003/2004.
6.      Head Committee Preparation and Technical, Chit-Chat SMS Forum, organized by Colleague Representative Council, Aisyah and Fatimah Az-Zahra Colleagues, 2003/2004.
7.      Assistant Head Tarbiyyah, Colleague Representative Council Exco Line up 2003/2004.
8.      Treasure, Haflatul Mahabbah Aidilfitri, organized by Colleague Representative Council, Aisyah and Fatimah Az-Zahra Colleagues, 2003/2004.
9.      Program Coordinator, Ibadah Camp, organized by Quranic Language Club, 2003/2004.
10.  Program Coordinator, Muslimah Week Campaign, organized by combination of all female Colleague Representative Councils, 2003/2004.
11.  Facilitator, Solat Awareness Camp, organized by Colleague Representative Council, Khadijah Colleague, 2003/2004.
12.  Observer Matric Mega Carnival, Matriculation Student Coordination Council (MSCC), 2003/2004.
13.  Committee, Discipline Bureau, Matriculation Student Coordination Council (MSCC), 2003/2004.
14.  Committee, Islamic Caring Unit, Matriculation Student Coordination Council (MSCC), 2003/2004.
15.  Committee, Al-Quran Awareness Camp, organized by Quranic Language Club, 2003/2004.

WORK EXPERIENCE

1.Position                    : Director of Expert Editors of IIUM Team as well as Writer, in collaboration with Telaga Biru Sdn. Bhd, 2004-2005.
Job Description         : Directing and facilitating the progress of writing motivation books project as well as writing book for nation-wide marketing.

2.Position                    : Part time facilitator of Pro-Cast Consultancy Sdn. Bhd, 2004- now.
Job Description         : Facilitate school students

3.Position                    : Peer Tutor, Peer Tutoring Program under Student Learning Enhancement Unit, session 2005/2006.
Job Description         : Facilitating students in their learning enhancement.

4.Position                    : Part Time Facilitator (Naqibah), Study Circle Package under the Co-curricular Activity Centre, session 2005/2006.
Job Description         : Facilitating students in their study circle.

5.Position                    : Teacher of Sekolah Rendah Ibnu Katsir, Gombak, Kuala Lumpur, February 2007.
Job Description         : Teaching primary school students, from standard one to six.


5. Position                   : Executive Communication Corporate, Darulnaim Technology College, Kelantan, April-Mei 2008.
Job Description         : Conducting corporate calling and doing officer’s job.

6. Position                   : Tutor, University of Malaya.
Job Description         : Giving lecture for matric and degree students.



SUMMARY OF STRENGHT

  1. Well experience in teaching area.
  2. Intrinsically motivated person.
  3. Ambitious person and have effort to obtain the ambition.
  4. Dare to take risk; Able to take more than 21 credit hours per semester, graduated after three years only with excellence grade, founder of the Expert Editor of IIUM Team at IIUM.
  5. Team work; enjoy work in groups in study and society.
  6. Have leader’s characteristics; Able to solve problem, excellent, assertive, friendly and independent. Always praise subordinates’ work if they deserved to be praised, ask about their families, do not look over their shoulder, giving directives, setting goals, and making decisions wisely.
  7. Very alert about Muslim’s akhlaq and full with adab.
  8. Spirited, always smile, good looking, cheerful and professional.

SKILLS

  1. Facilitating skill.
  2. Communication skill;

Language
Spoken
Writing
Malay
Excellent
Excellent
Arabic
Excellent
Excellent
English
Very good
Very good


  1. Study skill; expert in note making (mind mapping), many students borrow my notes every semester.
  2. Leadership skill.
  3. Time management skill.
  4. Cooking Skill.
  5. Computer Skill; Microsoft Word, Microsoft Power Point, Microsoft Excel and access internet.
  6. Writing skill; write motivation book  and Islamic novel.
  7. Driving skill.



REFEREES

Assc. Prof. Dr. Mek Wook Mahmud (Lecturer),
X-Head Department of Feqh and Usul Feqh,
Kulliyyah of Islamic Revealed Knowledge and Human Sciences,
International Islamic University Malaysia.
Tel.: 03-61965517

Dr. Muhammad Fuad Sawari (Lecturer),
Kulliyyah of Islamic Revealed Knowledge and Human Sciences,
International Islamic University Malaysia.
Tel.: 019-2251267

78 comments:

  1. SUBHANNALLAH..ALLAHUAKHBAR..ANDAI SAYA MAMPU MNEJADI SEPERTI USTAZAH FATIMAH SYARHA BINTI MOHD NOORDIN.. MABROUK USTAZAH. :)

    ReplyDelete
  2. Saya insan yang tak sempurna. Sentiasa hajatkan doa kalian. Resume ini bagi memudahkan pihak-pihak yang ingin menjemput saya ke tempat mereka bagi diusulkan kepada pihak atasan. Terima-kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. seandainya saya ingin menjemput ustazah beri ceramah kat tempat saya Universiti Sultan Zainal Abidin ustazah boleh datang tak?

      Delete
  3. Resume ni belum diedit dan dikemas kini sepenuhnya. Oleh sebab itu ada percampuran bahasa Melayu dan Inggeris. Begitu juga ada maklumat yang belum dimasukkan.
    Harap maaf. Insya-Allah akan dinaiktaraf kemudian.

    ReplyDelete
  4. Subhanallah!
    really inspired!!!
    Alhamdulillah... terima kasih ustazah di atas perkongsian tentang diri ustazah...
    :) semoga boleh dijadikan ikutan... aminnn...

    ReplyDelete
  5. suka bace resume ustazah.. ^_^ excellent nye
    Bercita-cita utk mnjdi seperti ustazah

    ReplyDelete
  6. sgt teruja tgk resume ni..pncapain ustazah waktu study sgt mngkagumkan..u really inspired me..saya nak study dgn lbih gigih lagi pasni..

    ReplyDelete
  7. Sy rasa lebih bersemangat utk belajar bila tgok resume ustazah..

    ReplyDelete
  8. Subhanallah ustazah. Sudah jauh perjalanan ustazah dalam bidang dakwah. Melihat sahaja pada resume ustazah, sudah dianggap sbg dakwah yg boleh dijadikan contoh buat semua. Semoga ustazah terus tabah dan dipermudahkan Allah dalam berdakwah. Amin.

    ReplyDelete
  9. Salam Ustazah. Elok No tel ustazah dirahsiakan. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam wbt. Jazakallah atas ingatan. Ini nombor telefon untuk urusan. bukan telefon peribadi. bagi memudahkan pihak yang ingin menjemput saya :)

      Delete
    2. stuju dgn pdapat salah seorang pengomen. 'good looking' tu rsnya tak perlu. mcm riak. tidak sesuai dgn title ustazah. hanya sekadar pendapat. mtk maaf kalau terasa

      Delete
    3. ap ko bodoh sangat ni??? paham tak ni resume??? bnda tu perlu...bkan untuk riak, tpi untk mnunjukkn potensi diri...good looking tu mksudnya berterampilan menarik...sma mcm saleman2 gunakan knsep ni...mksudnya, bila seseorng tu berterampilan menarik, ianya mmbntu kita mngenal orng itu dgn lebih yakin lagi...alaaa ak rasa orng bodoh mcm ko ni tak faham kottt...maksud good looking pun tak paham nak komen...cemburu la tu...DOLOP!!!!! FUCK YOU!!!

      Delete
    4. tegur biarla dengan penuh hikmah,tidak semua orang berilmu seperti kamu,kita orang islam setiap seorang merupakan pendakwah,bahasa kita melambangkan sikap kita,jagalah sahabat :)

      Delete
  10. Subhanallah...
    Sangat bagus...
    MOga saya juga secemerlang ustazah

    ReplyDelete
  11. subhanallah..boleh ust. kongsikandidikan ibubapa ustzah sup. km dpt didik ank jd mcm ustz. dan apakah ustazah lakukan utk semangt mnjadi cemerlang dlm pelajaran?

    ReplyDelete
  12. ustazah make up tak cantek

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jadi, jurugambar edit gambar jadi seolah olah make up.
      biasa terjadi ni pada saya. kat kedai buat gamabr ukuran pasport

      Delete
  13. salam buat ustazah.. teruskan usaha2 menyebarkan islam dan menyampaikan bahagia untuk semua sudi mendengar & membaca.. subhanallah & All the best!

    ReplyDelete
  14. saya nak jadi macam ustazah... muslimah solehah.. doakan saya..semoga ustazah sentiasa dirahmati allah..

    ReplyDelete
  15. Salam ustazah.."good looking" tu x pyh la letak. Kalo btul pon, resume tu akan nampak x professional... laenlah kalau nk masuk modelling. At the same time, menimbulkan fitnah. Timbang tara baik2 ya ustazah! oh satu lagi "strenght" tu patut eja "strength" with s kat ujung since you are projecting more than one strength.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya rasa u yang nampak tak professional!

      Delete
    2. Ada betulnye ape yg si anon 21:22 ni cakap. Takkan ustazah nk melenting pasal benda ni. Apa2 pun sy di belakang ustazah. Maybe ade rasionalnya yg tak diberitahu kpd pembaca blog (^_^)

      Delete
    3. saya setuju gak ngan si anon 21:22.

      sebab pada awalnya x perlu pun resume mcm ni. saya sendiri pernah berurusan dengan ahli akademik, cara mereka menulis resume tidak begini. ianya lebih kepada CV. yang penting adalah pengalaman dan penerbitan. kalau mcm pointer bagai tu boleh je nak letak tp x penah saya tgk lagi prof letak mcm ni kat blog mereka.

      kesimpulannya boleh saja nak letak apa pun, tp ada baiknya on request. bukan letak mcm ni satu dunia bc. saya tahu ustazah dan pengikut ustazah akan kata..'saya x bermaksud untuk riyak..terima kasih tambah saham pahala saya kepada sesiapa yang tuduh saya riyak..' tapi saya harap ustazah pertimbangkanlah juga komen negatif orang lain jangan balas melulu (mcm selalu, bila ada org komen negatif ustazah suka melatah dan kata org utara 'pangkah awal2'.

      alhamdulillah masih ada yang bg komen negatif.

      no telefon x perlu pun.
      no kad pengenalan pun bahaya letak.
      gambar apatah lagi.
      good looking tu mmg mcm lawak saja.
      *sejak bila plak resume kene boh mcm ni, kita di sekitaran akademik bukan modeling agency.

      mcm saya kata, jgn melatah.

      semoga allah bg hidayah.

      ameen.

      Delete
    4. haiiihhhhh...orng mcm ko ni tak layak nk komen2...bodoh2...dah terang2 ni resume,bnda tu smua mnnjukkan potensi diri kita kat orng lain...pnting kot...cara nk promote diri, good looking tu mksudnya berterampilan menarik...bangang...bukan nk bangga ke ap sbb ad orng islam yg hebat mcm ustazah ni...dah tu nk komen pnjang2...konon nk tnjuk diri tu berpendidikan la konon...weh BODOH! sseorng tu hrus berterampilan menarik=good looking untk myakinkan orng lain kt dirinya. contoh la,klau ad seorng pljar yg serabai, bermbut pnjang, busuk, kusut,tak tau jga kebersihan brtnding jwatan Majlis Perwakilan Pelajar, dan lawannya pula berterampilan kemas dgn erti lain good looking, dan kau pulak si pngundi, ko nk undi yg mane??? tak payah cakap la...cnfirm2 orng bodoh sundal babi bangang mcm ko ni pilih yg serabai tu! jdi orng tah otak tarok mane tah?! weh! ko p FUCK muke ko sndiri la weh! nk sombong2kn orng lain pulak...ko nngok laaa...orng mcm ko ni yg busuk hati akn trima blasan... ko tungggu jlaaa...ko tunggguuu........

      Delete
  16. Salam. Ustazah IC nya boleh di rahsiakan untuk keselamatan. Hanya pandangan peribadi ^^
    Mohon maaf awal awal (:

    ReplyDelete
  17. Bismilahirrahmaanirrahiim.. Apa2 pun, Allah kan ada.. inshaaAllah ustazah dah tawakal sepenuhnya dan serahkan pada Allah lepas ni.. Apa yg blaku dtgnya dr Allah.. Wallahua'lam.. `peace ^________________^

    ReplyDelete
  18. assalaamualaikum ustazah..subhanAllah..ustazah seorang yang sangat hebat..bila ana baca resume ustazah, ana jadi lebih bersemangat untuk belajar, untuk jadi hebat macam ustazah..mohon doa ustazah agar ana juga mampu jadi hebat macam ustazah..dan semangat menuntut ilmu sentiasa subur dalam diri ana..P/s: ustazah, boleh tak ustazah kongsikan macam mana ustazah bahagikan masa untuk belajar, dakwah, berukhwah dan keluarga?,,dan boleh tak ustazah kongsikan macam mana ustazah cari masa untuk belajar semasa ustazah ambil degree dulu??..mohon sangat2 ustazah kongsikan supaya boleh jadi panduan bagi kami yang masih lagi berjuang menuntut ilmu..^__^

    ReplyDelete
  19. Hebat ustazah nih, datanglah UiTM jengka lagi.

    ReplyDelete
  20. syukran sangat2 kak fatimah...syukur...bnyak membantu presentation sy...im proud of you kak,,,tringin sgt mnjdi sprtimu...nmun rsa dri xlayak n xmmpu..doakn sy...

    ReplyDelete
  21. Subhanallah, menangis saya baca latar belakang ustazah. Tauladan yang baik buat para remaja dan belia. Mohon ustazah share lebih banyak tentang bagaimana perjalanan kehidupan ustazah sehingga berjaya ke tahap ini diiringi tips dan nasihat agar bisa menjadi panduan dan tauladan bagi kami. Kerana suri tauladan adalah dakwah paling mujarab dan berkesan. Jazakallah khairan kathira :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak logik apsal nak nangis pulak.

      Delete
  22. Alhamdullilah, terima kasih ustazah kerana telah menaikkan semangat ana untuk berusaha ke arah fastabiqul khairat. Resume yang ustazah sampaikan sangat terkesan di hati ana. Semoga ustazah akan terus berusaha ke arah mentarbiah umat islam mengenal Allah. Doakan ana agar dapat mengikut jejak langkah ustazah. Amin.. Allahuakbar.

    ReplyDelete
  23. allah..suka sangat baca resuma kak ha..!in shaa Allah,may Allah ease me to become likeed u on day..it's something inspired me to worked hardest..;-)

    ReplyDelete
  24. sgt impressed!!teruskan usaha semoga lebih bnyk memberi mnfaat kepada seluruh alam.aminn

    ReplyDelete
  25. AllahuAkbar ustazah. Andailah diri ni boleh menjadi muslimah sejati seperti ustazah. Pastikan gembira orang tua saya. :)

    ReplyDelete
  26. Tahniah Murabbiah Uswah dan Hannan...

    Adik2ku Insya ALLAH Boleh...


    -Nadzri Mustakim-

    ReplyDelete
  27. salam.resume anak didik yg comel2 tak de ke.kalau ada bgtau sy..

    ReplyDelete
  28. salam..yg no IC dan no telefon tu x perlu lah share..nnti kena kacau dengan budak2 nakal..tak tahu ye..lain kali jgn buat lagi

    ReplyDelete
  29. Harap-harap dengan ditampilkan resume Ustazah ini, dapat beri contoh, semangat dan menjadi ikutan kepada semua..Jarang sekali insan dapat tunjukkan semua resumenya..TQ

    ReplyDelete
  30. Salam 'alaik... :)

    Ustazah sangat hebat. Semoga sy mampu menjadi seperti ustazah suatu hari nanti... :)

    ReplyDelete
  31. Assalam ustazah..saya salah seorang yang amat meminati ustazah..saya suka baca penulisan ustazah dan amat terkesan di hati saya. saya tengok resume ustazah,bagusnya ustazah dalam membahagikan masa untuk berdakwah, berkeluarga dan sebagainya..semoga saya dapat mengikut jejak langkah ustazah..semoga ustazah sentiasa dilimpahi Rahmat oleh Allah S.W.T.

    ReplyDelete
  32. Replies
    1. saudara/i di atas jgn menghukum org riyak ya. Moga Allah redha ustzah. Moga Allah redha juga si pengomen di atas

      Delete
  33. Assalamualaikum,
    Sengaja nak membuka pintu-pintu fitnah nampaknya.

    ReplyDelete
  34. Amboi,sedapnya mulut manusia ni...sy x rs ustazah ni riyak..nape kalau org nak buat perkara baik,mudah sgt kita nak jatuh hukum...ustazah ni muda lg, byk ruang blh dia perbaiki...advise her not judge her...kalau bukan org muda nak tlg org muda siapa lg...support her....yau'mee yusof,dungun...ustazah,keep up the good work!

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya satuju dengan ukhti miss myday. Nasihat , bukan menghukum :D
      Jazakumullah

      Delete
  35. Assalamualaikum Ustazah Fatimah yang banyak menyumbang inspirasi terhadapku.

    Ramai yg berpusu2 nak berdakwah termasuklah ustazah juga. Jujur saya katakan, lebih baik ustazah hanya aktif di ruangan penulisan sahaja. Suara ustazah lembut dan memikat. Ustazah bukan tidak pernah dengar pendengar yang memuji ustazah di ikim.fm. Saya yang wanita ini tiba-tiba sahaja rasa malu bila suara ustazah digilai. Apatahlagi dengan laki2 ajnabi. Ustazah bukan tidak tahu, bukan?

    Lagi satu, meruntun hati saya dengan fesyen terkini ustazah. Semoga ustazah istiqomah dengan pemakaian tudung labuh koshibo dan jubah yang simple2 sahaja.

    Maaf.

    ReplyDelete
    Replies
    1. asif saya mengganggu.
      pada saya, pemakaian tudung labuh koshibo smakin ssh nak menarik perhatian.
      Niat ustzah fatimah baik. Beliau cuba memberi inspirasi pemakaian tudung fesyen dgn aurah yang masih dijaga rapi.
      Beliau tidak bertabarruj.

      Semoga saudara/i diberi pencerahan oleh Allah. Kita cuba bersangka baik.

      Sekali lagi saya ulang, kita bersangka baik ya. Maaf.
      Jazakumullah ~ ^^

      Delete
  36. Frankly , sy tak berapa nak faham sikap sesetengah orang yang sekolah -sekolah agama ni..nape ye kita ni terlalu sgt nampak salah orang..make up to normal la , org nak amik gambar takkan nak bg muka tu pucat , dan pakaian ustazah tu ok je..tak terlalu menonjol pun. She still keep her modesty. Please make dua' utk apa saja yg beliau lakukan mendapat keredhaan Allah. Tolong la korang ni jangan la berfikir terlalu sempit sgt...Subhanallah. Why you guys think in negative way. Pendakwah muda ni bagus sebab mereka blh tarik ramai anak2 muda yg tergelincir di luar sana. Just doakan ustazah fatimah ni istiqamah dan di atas landasan yg betul. Dia pun manusia macam kita jg, mana ada manusia tak buat salah. Nonsense. Terlalu ramai di luar sana memerlukan pencerahan dalam hal ehwal agama. Dan ingat, mereka yg berbuat dosa ni, perasaan utk kembali ke pangkal jalan terlalu kuat, byk halangan yg mereka terpaksa tempuh...bglah semangat dari mematikan hasrat mereka untuk kembali landasan yang benar. Pasal lelaki yg memuja suara ustazah ke atau ustazah ni cantik ke , yg tak betulnya , org yg memuja ustazah tue, bknya salah ustazah pun!. My 2 cents. Take it or leave it.

    ReplyDelete
  37. untuk renungan bersama:

    jangan sesekali menjadi mudah dan berlapang dada dengan sebarang pertentangan syarak dan perbincangan yang masih boleh dibincangkan hanya atas nama DAKWAH.

    Jangan sesekali beralasan juga, dia hanya manusia biasa.

    wahai muslimin dan muslimat,

    cubalah menerima komen negatif dengan dada yang lapang.

    tahukah anda, tanpa komen negatif begini, sudah berapa ramai pendakwah sudah terbabas HANYA ATAS NAMA DAKWAH?

    saya yakin dakwah yg berlandaskan manhaj yg sahih tidak mengundang fitnah sebegini.

    jika ada yang tidak berpuas hati komen negatif, tanya balik diri anda, apakah anda mengeluarkan pendapat dan membela seseorg atas dasar ilmu, atau emosi dan taasub???

    pada saya jelas2 sesiapa yang beri komen negatif itu ada poin yang boleh difikirkan bersama.

    bukan mahu bergaduh, cuma mahu empunya diri, ustazah Fatimah Syarha kembali menginsafi diri dan mengoreksi tindakan beliau. sementara masih belum terlewat.

    wallahu'alam.

    *saya bersama2 mereka yg memberi komen negatif itu, sudah tentu.

    ReplyDelete
  38. Assalammualaikum..

    Jemput datang ke blog kami, http://karyaassohwah.blogspot.com/. Terima Kasih

    ReplyDelete
  39. hai.. salam kenal,
    follower no.8238
    done follow sini,
    jom follow teman yea yunk..=)

    http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog

    ReplyDelete
  40. Assalamualaikum wtb...
    Salam berbahagia saya ucapkan
    semoga anda semua sentiasa mendapat rahmat dan hidayah drp Allah SWT..
    Kepada yang berbahagia Ustazah Fatimah syarha dan semua pengunjung laman ini...saya adalah salah seorang yang sentiasa mengikuti siri ceramah ustazah dan turut membaca buku-buku yang sangat banyak manfaatnya hasil nurkilan drp ustazah.
    Untuk saudara pengunjung laman ini yang ingin mendalami lebih lagi buku-buku agama yang pelbagai bidang silalah mengunjungi laman berikut:-

    http://sambooks-synergymedia.blogspot.com/.
    http://sambooks.com.my
    fb: samsynergymedia

    ReplyDelete
  41. alhamdulilah.... kurniaan ilahi
    bersabarlah wahai jiwa yang tenang

    ReplyDelete
  42. benarlah kata pepatah arab, kita xdapat nak puaskan hati semua manusia.. smile.. :)

    ReplyDelete
  43. SubhanAllah... ustazah, ustazah sebaya saya :) nak jadi mcm ustazah mmg mustahil tapi sekurang-jurangnya ustazah idola says... #MasyaAllah... masih menggeleng kepala (kagum)...

    ReplyDelete
  44. ustazah memperkenalkan diri dengan resume dikatakan riak, manusia2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. manusia mmg x kan pernah puas hati

      Delete
  45. motivated slps membca..sayang ustzah.sy memerlukan ustzah yg bukan sahaja bijak berdakwah malah yang bijak dalam akademik...bg yg mmberi komen negatif, mungkin cumburu,bg yg ingin mnegur berilah komen yg membina, bg yang menghukum ingatlah kita dijadikan Allah untuk saling ingat mengingati bukan saling menghukum kekurangan orang..setiap manusia ade kelemahan msg2..wallahualam

    ReplyDelete
    Replies
    1. agree with you... (:

      Delete
  46. Assalamualaikum ukhti Fatimah.. Sungguh terinspirasi membaca resume ukhti. Ada pro dan kontra juga dgn resume ni. Apa2pun komen yg negatif ukhti jgn ambil hati. Jadikan penguat semangat. Semoga ukhti terus istiqamah dlm berdakwah dan semoga Allah sentiasa berkati segala apa yg ukhti lakukan.

    ReplyDelete
  47. subhanAllah....teruja dgn qurniaan Allah kpd ustazah

    dapat satu idea....mana2 tudung yg dah season tu jgn dibuang, elok dijahit semula dan disambung/ cantum pada tudung yg singkat tu supaya nmpak labuh mcm ustazah pakai....

    ReplyDelete
  48. "Langkah jihad ini tak maju dek puji, tak mundur dek keji, tapi kan tetap melangkah memburu janji Ilahi"

    saya sokong perkara baik yg cuba diusulkan oleh ustzh fatimah kerana terlalu byk perkara maksiat dalam dunia..dunia dakwah perlu lebih aktif, relevan dan kena bukan saja kepada org sederhana tetapi remaja yang ramaaiiii rosak akhlaknya di luar sana asalkan masih mengikut syariat

    saya juga seorang penceramah motivasi.... saya amat sokong apa yang ustzh lakukan sekarang....

    ReplyDelete
  49. assalamualaikum..sy amat meminati penulisan hasil karya ustazah..malah sy ingin menjadikn sbg motivater sy dlm pembelajaran..smga sy dpt mnjdi spti ustazah.. ;)

    ReplyDelete
  50. ustazah, saya rase bahaya appearkan no ic dan no phone..

    ReplyDelete
  51. Mabruk Ustazah..Selamat maju jaya:)

    ReplyDelete
  52. Allahuakbar..kagum melihat kejayaan kejayaan ustzah..teruskn perjuangan mu ustzah..

    ReplyDelete
  53. ustazah... kalaulah ustzah boleh dtg kt uitm puncak perdana shah alam... serius kehausan ilmu dari ustazah... :(..

    ReplyDelete
  54. Assalamu'alaikum, boleh tak ustazah kongsi tips belajar ustazah? Jazakallahu khair~ Tahniah atas segala kejayaan ustazah. Moga Allah redha dalam setiap urusan ustazah.

    ReplyDelete
  55. Apa yang mendorong ustazah jadi sehebat ini? rasa nak tahu sangat2..mohon perkongsian usatazah

    ReplyDelete
  56. As salam, subhanallah n syabas, teruskan perjuangan, Allah bersama kita. . Semoga menjadi cth tauladan dan idola anak muda pd zaman sekarang. All the best.

    ReplyDelete
  57. Salam....macam mana nk bg tulisan kita nampak kreatif...maksud saya gaya bahasa yang menarik dan mudah difahami,macam tu jgak novel?mohon penjelasan ya...

    ReplyDelete
  58. bismillahirrahmanirrahim alhamdulillah..semua ini datang dari Allah.. allah datngkan yg berbahagia ustazah fatimah syarha kepada kita untuk membantu kita kejalan allah.. allahu kami berbangga dan sgt berterima kasih kerana ustazah dapat membantu kami ke jalan allah. in shaa allah.. hnya Allah yg dpt membalasnya. teruskanlah usaha kita.. kita semua pendakwah. niat kerana Allah.

    ReplyDelete
  59. Assalamu'alaikum ustazah. Boleh ustazah kongsi cara ustazah membahagikan masa dan tips belajar ketika masih dalam pengajian di universiti x? Terima kasih ustazah.

    ReplyDelete
  60. salam ustazah, saya Mohammad Afiq Bin Alias dari Sudu Emas Publication, editor Majalah Halal Pavillion, kami nak masukkan ustazah dalam salah satu kolum majalah kami. Harap ustazah berminat. Ini contact no saya: 018-7915471, email -shabbyloki@yahoo.com

    ReplyDelete

 
Sebarkan Bahagia © 2012 | Designed by Bubble Shooter, in collaboration with Reseller Hosting , Forum Jual Beli and Business Solutions